Történelmi háttér

Oltáregylet, másnéven oltáregyesület:

Az első oltáregyletet Meuss Anna alapította 1849-ben az Eucharisztia imádására és a szegény templomok oltárainak ellátására.
Magyarországon 1859-ben Trautwein János és Cziráki Jánosné grófnő, Budapesten 1903-ban Kanter Károly honosította meg.
Központja az Országos Központi Oltáregyesület volt. 1990-től a Központi Oltáregyesület néven éledt újjá (Budapest., IX. ker. Üllői út 77., Örökimádás-templom.)

 

A Központi Oltáregyesület rövid története:

Az első oltáregyesület hazánkban az Oltáriszentség tiszteletének elmélyítésére és a szegény templomok támogatására 1859-ben Trautwein János piarista szerzetes és gróf Cziráky Jánosné kezdeményezésére alakult.

Az oltáregyesületek az 1900-as évek első felében Kanter Károly igazgató és őrgróf Pallavicini Edéné elnök vezetése alatt élték fénykorukat százezres tagsággal. Országos összefogással ekkor épült, az 1908-ban felszentelt Örökimádás-templom, a Központi Oltáregyesület temploma.

1989-ben Paskai László bíboros, prímás, érsek 40 évi kényszerszünet után a Központi Oltáregyesületet újjáalakította, s Csányi József igazgató és Bulcsú Józsefné elnök vezetésére bízta.

2009-ben az Oltáregyesület magyarországi alapításának 150 éves évfordulóján szervezett konferencián több jeles telológus, történész és lelkész mellett Erdő Péter bíboros úr mondott megnyitó beszédet és elnökölte az összejövetelt.

 

A Központi Oltáregyesület honlapja: koe.orokimadas.hu