Mentőmellény

„Egy nap elhatároztam, hogy kipróbálok valami újat. Tízéves kisfiammal kimentünk a folyóra egy hullámrobo­gón. A hullámrobogó egy kis vízi jármű, leginkább egy motor­biciklire emlékeztet. Felvettük a mentőmellényt, és olyan ka­landba vágtunk bele, amelyről kiderült, hogy egyszerre izgal­mas és félelmetes. Fantasztikusan izgalmas volt, amikor hagy­tam, hogy élvezzem, és félelmetesen ijesztő, amikor túl sokat gondoltam arra, mit csinálok, és elképzeltem mindazt a ször­nyűséget, ami megtörténhet velünk.

Körülbelül az út felénél lehettünk, amikor legrémesebb félelmem valósággá változott: felbuktunk. Ott kapálóztunk a harminc láb mély vízben. A hullámrobogó ott bukdácsolt előttem a hullámokon, mint egy hanyatt esett motorizált teknősbéka.

– Ne ess pánikba! – mondta a fiam teljes nyugalommal.

– Mi van, ha megfulladunk? – ellenkeztem.

– Nem tudunk – felelte. – Mentőmellény van rajtunk. Nézd csak! Lebegünk.

– A motor fejre állt – aggodalmaskodtam. – Hogy fordítjuk vissza?

– Ahogy elmagyarázták – felelte a fiam. – A nyíl erre mutat. És egy könnyed mozdulattal visszafordítottuk a gépet.

– Mi van, ha nem tudunk rá felmászni? – kérdeztem.

– Dehogynem – válaszolta a fiam. – Pont erre van kitalálva. Hogy föl lehessen rá mászni a vízben.

Miközben továbbhajtottunk, lassan megnyugodtam, és azon tanakodtam, mitől rémültem meg annyira. Talán, mert nem bízom a problémamegoldó képességemben? Vagy, mert egyszer már majdnem megfulladtam, amikor nem volt raj­tam mentőmellény?

– De akkor sem fulladtál meg, mondta bennem egy han­gocska. Túlélted. Ne ess pánikba!

A problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. Az élet azért van, hogy éljük. Lehet, hogy néha majdnem elboríta­nak hullámok, sőt akár el is merülhetünk egy röpke pillanat­ra, és nyelünk egy kis vizet, de nem fulladunk meg. Men­tőmellény van rajtunk. Ezt a megtartó mellényt Istennek nevezik.

Rövid emlékeztető:

Ma nem felejtek el vigyázni magamra. Ha mégis összecsapnának fölöttem a hullámok, Isten velem van, hogy segítsen, akkor is, ha erről félelmemben elfeledkezem.