Sekrestyeszekrény

2018. június 18.

Megérkezett az első megújult szekrény az új, végleges helyére

 


2017. 09. 12.
MEGKEZDŐDTEK A SEKRESTYESZEKRÉNY FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATAI

Nagy örömünkre 2017. augusztus közepén a felújítást végző szakemberek elszállították a bútorokat! Vállalásuknak megfelelően az azóta elvégzett munkáról fotódokumentációt készítettek.

A részletes állapotfelmérés, tanulmányozás és a szekrények szükséges mértékű szétbontása során kirajzolódott a bútorzat története, eddig rejtett, rég elfeledett izgalmas apróságok kerültek elő.

A közel 200 éves szekrényeken 80-100 évvel ezelőtt végeztek nagyobb javításokat. Ekkor festették át a ma is látható törtfehér színre az eredeti sötét karamell színét, illetve a középső szekrény fölső elemének a belsejét picit halványabbra mint az eredeti sötétkék. Kicseréltek néhány vasalatot és az eredeti faszögek mellett huzalszögekkel erősítették meg a bútorokat.

Egy komolyabb átalakítás során a középső elem alsó részének négy nagy fiókja közül hármat megfeleztek így alakult ki a most is látható 7 fiók. Az egyik fiók alját a munkát végző asztalosmester aláírta, így tudható, hogy az átalakítást a közösség egyik tagja Andresz Antal biai asztalos végezte.

40-50 évvel ezelőtt az oldalsó akasztós szekrények ajtóit javították oly módon, hogy az ajtókat átcserélték, így mentesítve az addig jobban igénybe vett részeket a további kopástól.

A most folyó felújítási munka során előbukkant egy korábbi, kulccsal záródó kis kazetta helye is, mely a középső szekrény fölső elemének bal oldalában foglalt helyet. A kazetta sajnos már nincs meg.
Ugyancsak elvesztek az egykor a fölső szekrény aljában elhelyezkedő kis fiókok is.
Előkerült azonban ugyanitt két eredeti trükkös ajtónyitó szerkezet is, minden tartozékával, helyreállítható állapotban.

Ezidáig elkészült az egyik akasztós szekrény felújítása festés nélkül, a másik akasztós szekrény készültsége 30%os.
A munka folytatódik!

Kérjük, lehetőségeik szerint támogassák továbbra is közösségünk értékeinek megőrzését!

 

2017. novemberi állapot


2015.04.12

Folytatódik a kegytárgyfelújítás

A körmeneti kereszt, mely a tavalyi (2014) Úrnapi körmeneA biai Szent Anna katolikus egyházközség restaurált körmeneti keresztjetet díszítette, közösségi összefogásunknak köszönhetően újult meg, a kegytárgy restaurálása ugyanis a közel négy évvel ezelőtt kezdeményezett gyűjtésből, az Önök nagylelkű adományaiból valósult meg.

A felújított körmeneti kereszt feltehetően templomunk eredeti felszereléséhez tartozik csakúgy, mint a közel 200 éves sekrestyeszekrény, mely a kegytárgyfelújítási program következő darabja.

A szekrény eredeti csúcsdísze 3 évvel ezelőtt egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően szépült meg, azóta a Télikápolnában látható.

A szekrény teljes felújítása után visszakerülhet majd eredeti helyére a középső, vitrines elem koronázópárkányának közepére. Az íves záródású vitrines középrész a kisebb méretű tárgyak tárolására szolgált, széles pulttal, a pult alatt kisebb tárolóegységekkel. Ennek két oldalán szimmetrikusan elhelyezkedő, tömör ajtajú akasztós szekrényekben a miseruhákat és a lobogókat helyezték el.
A biai Szent Anna Katolikus Egyházközség felújításra váróm régi sekrestyeszekrényeAz eredetileg törtfehér bútor díszei nem hivalkodóak: a koronázópárkány és a finoman tagozott ajtólapok néhány kisebb, aranyozással kiemelt részlet (mankós görögkereszt) díszíti.

Ma a sekrestyében két kétajtós ruhásszekrény és egy fiókos komód szolgál tárolóként. A raktár homályából előkerült bútorzat felújítása után visszakerülhet templomunk sekrestyéjébe, így kialakulna a hely szakralitását hangsúlyozó eredeti enteriőr.

A gyóntatószék melletti perselyben a sekrestyeszekrény felújítása érdekében folytatódik a gyűjtés, ehhez kérjük az Önök segítségét, nagylelkű adományaikat! Köszönjük!

 

2015. május 31.:
Jótékonysági növendék hangverseny a Biai Szent Anna Templomban

Tovább a cikkhez